Ticaret Bakanlığı, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'ye gelen, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 avro kıymet bedelinin 30 avro olarak güncellendiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son aylarda yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla Türkiye'ye gelen eşyalarla ilgili tüketicilerin yaptığı kalite düşüklüğü şikayetleri ve bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı, satıcı ve esnaf odalarından, ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikayetler geldiği bildirildi. Bunun üzerine konuyla ilgili aksiyon alınmasına gerek duyulduğu belirtilerek, şöyle denildi:
"Ticaret Bakanlığı bünyesinde ve ilgili diğer bakanlıklarla ayrıca esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları yetkileriyle, tüketici kuruluşlarıyla yapılan yoğun istişareler sonucunda; 06 Ağustos 2024 tarihli ve 32624 sayılı Resmi Gazete'de, '4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' yayımlanmıştır. Bu çerçevede, bahsi geçen karar değişikliği ile birlikte, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize gerçek bir kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyalarda, posta idaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 avro kıymet bedeli 30 avro olarak güncellenmiştir. Bu düzenlemeye ilişkin olarak, posta idaresi ile Bakanlıkça yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basit usulde beyan verilmeden, normal usulde beyan verilen eşya için geçerli olan 150 avro kıymet limiti de aynı şekilde 30 avro olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen gerçek kişiye gelen eşya ile yolcu beraberinde gelen eşyaya uygulanacak tek ve maktu vergi oranları, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler için yüzde 20'den yüzde 30'a, diğer ülkelerden gelenler için yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarılmıştır. Söz konusu değişiklikler bu kararın yayımından 15 gün sonra yürürlüğe girecektir.”
DHA