Babaeski Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Baktı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelere yetki belgesi verilebilmesi ile ilgili gelişmeler hakkında açıklamada bulundu.
Başkan Baktı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesine göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelere yetki belgesi verilebilmesi için motorlu kara taşıtı alım satım sorumlusunun en az lise mezunu olması şartı bulunuyor.
Yetki Belgesi Başvurularında Geçici Muafiyet
Yönetmeliğin Geçici 1. maddesi uyarınca, 27 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmelerin, 1 Mart 2025 tarihine kadar yaptıkları yetki belgesi başvurularında lise mezuniyeti şartı aranmıyordu. Ayrıca, Bakanlık bu tarihi uzatma yetkisine sahip bulunuyordu.
Başvuru Süresi 1 Eylül 2025'e Uzatıldı
Yetki belgesi başvuruları için belirlenen 1 Mart 2025 süresi, Bakanlık tarafından 1 Eylül 2025 tarihine kadar uzatıldı. Bu kapsamda, yalnızca yetki belgesi başvurusunda bulunan işletmeler için lise mezuniyeti muafiyeti devam edecek. Ancak, 27 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı olmayan işletmeler için herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Yeni Başvuru Sahipleri İçin Mezuniyet Şartı Geçerli
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 27 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin NACE koduyla vergi kaydı veya meslek odası kaydı bulunan gerçek kişi işletmeleri, tüzel kişiler ve şubeler, 1 Eylül 2025 tarihine kadar yetki belgesi başvurularında lise mezuniyeti şartından muaf tutulacak. Ancak, bu tarihten sonra yapılacak başvurular için mezuniyet şartı aranacak” dedi.
Fotoğraf: ARŞİV
UMUT AL