Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın Temmuz ayı üretici market fiyatları ve tarımsal ürünlerdeki sorunlarla ilgili açıklamaları, sektördeki önemli gelişmeleri ortaya koyuyor. Bayraktar, özellikle Kuru soğan, domates ve kuru kayısı gibi ürünlerde üreticilerin karşılaştığı pazarlama sorunlarına dikkat çekiyor. Kuru soğan örneğinde, Amasya ve Merzifon bölgelerinde erkenci çeşitlerin artan rekoltesi ve depolama sorunları nedeniyle fiyatların düştüğünü belirtiyor.
Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kuru soğan fiyatlarının %6 oranında azaldığı, Polatlı gibi bölgelerde ise ortalama 6 lira seviyelerine gerilediği vurgulanıyor.
Domates üretiminde de benzer bir tablo çiziliyor. Salçalık domates üretim alanlarının ve üretiminin önemli ölçüde arttığına işaret eden Bayraktar, bu durumun piyasada arz fazlasına yol açtığını ve fiyatların düşmesine neden olduğunu belirtiyor. Üreticilerin salça fabrikalarıyla yaşadığı sorunlar da fiyatların stabilitesini etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
Kuru kayısıda ise yüksek rekoltenin piyasadaki arz fazlasına ve dolayısıyla fiyat düşüşlerine yol açtığına dikkat çekiliyor. Geçen sezonun 190 lira seviyelerinden bu yıl 110 lira seviyelerine gerileyen kuru kayısı fiyatları, üreticilerin hak ettiği geliri elde etmekte zorlanmalarına sebep oluyor. Bayraktar, bu ürünlerdeki fiyat düşüşlerinin üreticileri maliyetlerinin altında ürün satmak zorunda bıraktığını vurguluyor.
Temmuz ayı üretici market fiyatlarına ilişkin veriler de açıklanıyor. Havuç, limon, elma gibi ürünlerde üretici ile market arasındaki fiyat farklarının çok yüksek olduğu ortaya konuyor. Örneğin, havuçta bu farkın %420'ye kadar çıktığı belirtiliyor. Bu durum, tarımsal ürünlerin üreticiden tüketiciye yolculuğunda yaşanan kar marjlarının dağılımının adil olmadığına işaret ediyor.
TZOB Başkanı Bayraktar'ın açıklamaları, tarımsal üretimdeki planlı ve sürdürülebilir üretim modellerinin önemini vurgularken, piyasalardaki dalgalanmaların ve üreticilerin karşılaştığı zorlukların çözümü için yapısal düzenlemelere olan ihtiyacı da ortaya koyuyor. Bu çerçevede, tarım politikalarının ve üretim yöntemlerinin gözden geçirilmesi gerektiği mesajı da veriliyor.
Kaynak ve Fotoğraf: Türkiye Ziraat Odaları Birliği
HABER MERKEZİ