Trendyol, Türkiye'nin onur konukları arasında bulunduğu 2024 Dünya Hükümetler Zirvesi’ne (World Governments Summit) katıldı. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, Trendyol’un Türk mühendislerinin Yapay Zeka teknolojisiyle geliştirdiği yerli çözüm Dil modelini, sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı bir yapay zeka panelinde katılımcılarla paylaştı.
Türkiye, Katar ve Hindistan'ın onur konuğu olduğu 2024 World Governments Summit, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde 12-14 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. Zirveye 25'ten fazla devlet ve hükümet liderinin yanı sıra çok sayıda bakan, devlet yetkilisi ve alanında uzman isim katıldı. "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" temasıyla 11'incisi düzenlenen Zirve kapsamında gerçekleşen ve dünyanın önde gelen özel sektör ve kamu temsilcilerinin yer aldığı panele Türkiye’den katılan tek şirket Trendyol oldu. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, zirve kapsamında gerçekleşen “Sorumlu Yapay Zekanın Geleceğine Doğru” başlıklı panele yapay zeka alanının önde gelen uzman isimleriyle birlikte katıldı. Bu isimler arasında Birleşik Arap Emirlikleri Yapay Zekadan Sorumlu Bakanı Omar Sultan Al Olama başta olmak üzere NVIDIA kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, Amazon CTO’su Dr. Werner Vogels, META başkan yardımcısı Dr. Yann LeCun gibi isimler yer aldı. Çetin zirvede, Trendyol’un Türk mühendislerince yerli bir çözüm olarak geliştirilen dil modeli “Trendyol LLM”i katılımcılarla paylaştı.
YAPAY ZEKA DİL MODELİ TÜRK TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİNİN KULLANIMINA SUNULACAK
Kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye ve Türk teknoloji-girişimcilik ekosistemine sayısız pozitif etki yarattıklarını ifade eden Çetin, “Şirket olarak, Türkçe ve İngilizce konuşabilen çok yönlü dil modeli geliştirdik. Özellikle e-ihracat noktasında şirketlere önemli ölçüde katkı yapması beklenen ve mühendislerimizin Meta’nın LLaMa2 modeli üzerine geliştirdiği yerli Trendyol LLM, açık kaynak olarak Türkiye’deki teknoloji ekosisteminin kullanımına sunulacak. Şimdilik genel amaçlı kullanıma göre geliştirilen Trendyol LLM, şirketler tarafından kendi amaçlarına göre özelleştirilebilecek” dedi.
GENİŞ BİR LİTERATÜR TARANDI, VERİ TEMİZLİĞİ YAPILDI
Türkiye’ye özgü modelin oluşturulması için öncelikle geniş bir literatür taraması yapıldığını belirten Çetin, “Elde edilen bilgiler ışığında veri toplama ve filtreleme süreçleri gerçekleştirildi. Mühendislerimiz yaklaşık 4 ay boyunca bu dil modelini eğitti. İlk 3 ay boyunca mühendisler, açık kaynaklardan yararlandı ve şirket verilerimizi kullandı. Son bir ayda ise 10 milyar tokenlık bir veri kümesini kullanan mühendisler, mevcut modeli Türkçe’yi daha iyi öğrenmesi ve anlamsal ilişkileri yakalayabilmesi için eğitti. 180 bin soru-cevap ikilisinin olduğu veri kümesi üzerinden komutlara ve isteklere cevap verebilecek bir chat modeli oluşturuldu” diye konuştu.
TÜRK SATICILARIN KÜRESEL PAZARLARA AÇILAN KAPISI OLMASI HEDEFLENİYOR
Türkçe ve İngilizce konuşabilen Trendyol LLM’nin, ihtiyaca göre özelleştirilebilir olduğu için pek çok alanda kullanılabileceğini söyleyen Çetin, “Buradan çıkacak kullanıcı deneyimlerinin, chatbot’ların iyileştirilmesinden arama altyapıları için bilgi çıkarımına pek çok alandaki gelişmelerin önünü açmasını hedefliyoruz. E-ihracat yoluyla Türkiye’deki yüz binlerce üretici ve esnafı dünyayla buluşturan şirketimiz, LLM’i satıcılarının dünya pazarlarındaki dijital asistanı olacak şekilde özelleştirmeyi de planlıyor. Şirketimiz, Trendyol LLM’in ileride Türk satıcılarının küresel pazarlara açılan kapısı olmasını hedefliyor. Bu sayede satıcıların dil bariyerini aşmasına yardım etmeyi ve tek tıkla pek çok dilde çeviri yaparak ihracat süreçlerini kolaylaştırmayı da amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
DHA