Tarım arazilerinin bölünmesi ve miras yoluyla parçalanması, Türkiye tarım sektöründe önemli sorunlar arasında yer alıyordu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, bu soruna çözüm sunan yeni bir düzenleme ile tarım arazilerinin masrafsız bir şekilde birleşmesini mümkün kılıyor. Detaylar haberimizde!
Hisseli Tarım Arazilerinde Masrafsız Satış!
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün yeni düzenlemesine göre, hisseli tarım arazilerinde payların diğer paydaşlara satışı sırasında herhangi bir vergi, harç veya döner sermaye ücreti ödenmeyecek. Bu uygulama sayesinde, hisseli arazilerin bölünmesinin önüne geçilerek, verimli tarım arazilerinin korunması hedefleniyor.
Düzenleme hangi arazileri kapsıyor?
- Sulu ve kuru tarım arazileri
- 20 dekardan küçük dikili tarım arazileri
- 5 dekardan küçük sulu tarım arazileri
- 3 dekardan küçük kuru tarım arazileri
Bu kapsamda, küçük ve parçalı tarım arazilerinin tek elde toplanması sağlanarak, tarımsal üretimin verimliliği artırılacak.
Miras Yoluyla Geçen Tarım Arazilerinde Ücret Yok!
Miras yoluyla intikal eden tarım arazilerinde ise bir yıl içerisinde yapılacak intikal işlemlerinde vergi ve harç alınmayacak. Bu uygulama ile çiftçiler, miras kalan arazilerini kolaylıkla üzerlerine geçirebilecek ve arazilerin parçalanarak kullanılmaz hale gelmesinin önüne geçilecek.
Hangi işlemler bu kapsama giriyor?
- Miras yoluyla intikal eden arazilerin mirasçılar arasında devri
- İntikal işlemlerinde 1 yıllık süre içerisinde vergi ve harç muafiyeti
Tarım Reformu ile Verimliliğin Artırılması Hedefleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu girişimi, tarım arazilerinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen geniş kapsamlı bir tarım reformunun bir parçası. Türkiye'nin tarım potansiyelinin daha etkin kullanılabilmesi adına atılan bu adım, özellikle küçük ve parçalı tarım arazilerinin tek elde toplanmasını teşvik ediyor.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bu açıklama, Türkiye'nin tarım sektöründe sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak görülüyor.
UMUT AL