Ulusal Süt Konseyi’nin 10 Nisan 2019 da Ankara’da gerçekleştirdiği toplantı kapsamında; 1 Mayıs-31 Aralık 2019 tarihleri arası 2 TL olarak belirlenen Soğutulmuş Çiğ süt referans fiyatının, aradan sadece 5 ay geçmesine rağmen artan girdi fiyatları, enflasyon oranı ve süt üretimindeki düşüşler neticesinde yetersiz kaldığı, Aralık ayı beklenmeden bir an önce revize edilmesi gerektiği görülmektedir.
Son TUİK verilerine bakıldığında Ülkemizde süt üretiminde %10 lara varan bir düşüş yaşanmaktadır. İlimiz Kırklareli’nin süt üretiminde 2018 yılının ilk 6 ayı ve 2019’un ilk 6 ayı karşılaştırıldığında, 2018 yılının ilk 6 ay süt üretim oranı 93.213.621,17 lt olurken, 2019 yılının ilk 6 aylık süt üretim oranı 81.117.546,15 lt olduğu görüşmüştür. Yani süt üretiminde yaklaşık %15 lik bir düşüş yaşanmıştır. Bu da 6 ay gibi kısa bir zamanda ciddi bir düşüştür.
Süt üretiminin düşüşüne, süt yem paritesinin korunamaması, yem fiyatlarının yüksek olması, bakım- beslemenin yetersiz kalması ve bunun yanında da anaç inek sayımızın düşmesi etkili rol oynamıştır. Ayrıca ekonomik zorluklar böyle devam ederse sadece süt üretimi ve süt veriminin düşmesiyle kalmayıp, yetersiz beslenmeden dolayı döl tutmama bununla birlikte yavru kayıplarına da sebep olacaktır.
Bu nedenle üretimin devamlılığını sağlamak için acilen süt fiyatının süt-yem paritesi göz önüne alınarak revize edilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın da süt destek primini artırması gerekmektedir.
Bir diğer sorun da geçmiş yıllarda olduğu gibi besi maliyetinin yüksek olmasına karşılık karkas et fiyatının düşük olmasıdır. Ayrıca etçi ırk hayvanların besi için tercih edilmesi ve üreticinin elinde olan sütçü ırk erkek hayvanlarının ise besi için tercih edilmemesi yetiştiricimizin elinde çok miktarda besi metaryelinin birikmesine neden olmuştur. Bu da süt üreticilerimize ayrı bir maliyet getirmektedir.
Süt fiyatları ve et fiyatlarında yaşanan bu sorunlar ve sıkıntılar neticesinde de bölgemiz üreticilerinin önemli bir geçim kaynağı olan 1. Sınıf kaliteli damızlık gebe düve satışlarımız da maalesef durma noktasına gelmiş ve satılan damızlık düvelerin de değerinin altında satıldığı üzücü bir şekilde görülmektedir.
Mevcut maliyetlere ve fiyat artışlarına bakıldığında, hayvancılığın tekrar cazip bir hale getirilmesi için süt fiyatlarının en az 2.50 TL ve karkas et fiyatının da 38-40 TL civarlarında olması gerektiği, böylelikle hayvancılığa tekrar bir ivme kazandırılacağı ve üretimin devam edeceği görüşündeyiz. Aksi taktirde süt üretiminin daha da düşeceği ve sürdürülebilir bir hayvancılığın kalmayacağı katidir. (Nurşen ARSLAN)
Gündem
Yayınlanma: 25 Eylül 2019 - 09:30
SÜT HAYVANCILIĞINDA SORUNLAR BÜYÜYOR
Ulusal Süt Konseyi’nin 10 Nisan 2019 da Ankara’da gerçekleştirdiği toplantı kapsamında; 1 Mayıs-31 Aralık 2019 tarihleri arası 2 TL olarak belirlenen Soğutulmuş Çiğ süt referans fiyatının, aradan sade
Gündem
25 Eylül 2019 - 09:30
İlginizi Çekebilir