Biraderler (Masonlar) arası diyalogu ve dayanışmayı arttırıp, ticari, siyasal ve sosyal alanlarda etkinliğin arttırılması için, 33. derecedeki saygın bir masonunun isteği üzerine 23 Şubat 1905 günü ABD de avukat Paul Harris, kömür tüccarı Silvestre Schiele, maden mühendisi Gustav Loehr, tüccar terzi Hiram Shorey tarafından kurulmuştur.
Rotary Kulüp kurucu üyeleri ilk toplantılarını, sırayla birbirlerinin evlerinde ve bürolarında bir araya gelerek yapmışlardır. Bu nedenle kulübe dönüşlü manasına gelen ROTARY adının verildiği bilinmektedir.
Rotary örgütlerinin yapısı incelendiğinde “Ulusal eşitlik savunuculuğu”nun lafta kaldığı, kontrolün daima güçlülerde olduğu görülür. Türkiye Rotaryenleri ABD ve Avrupa’da ki yapıların sözünden çıkmayarak, bu yapılara olabildiğince hoş görünme çabasındadırlar.
Rotary, Masonlukla bir alakası olmadığını iddia etseler de Masonik yapılanmanın dünya çapında en güçlülerinden birisidir. Rotary’nin üyeleri genellikle iş çevrelerinden olmakla birlikte, siyaset, eğitim ve basın alanlarından da çok sayıda üyeyi bünyesinde barındırır.
Temel felsefesi biraderler arası fikirsel, sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek, locaların dışındaki sosyal ve siyasi hayatta dayanışmayı sağlamak ve Mason olmayan üyelerini Mason hedef ve amaçları doğrultusunda yönlendirmek ve uygun görülen üyelerini localara kabul etmektir. Yani Rotary Kulüpleri Mason localarının bir alt basamağıdır. Ülkemizde 1956 da kurulmuş olan bu yapılanma, eğitim (üniversiteler ağırlıklı ) ve siyasi hayatta aktif birçok kişiyi bünyesinde barındırır. Aynı zamanda ilk Rotary kulübünde kabul edilmiş, her iş ve meslekten bir faal üye bulundurma kararı gereği farklı meslek dallarından üyeleri mevcuttur. Farklı mesleklerden üye bulundurma kararı üyeler arası rekabetin önlenmesi ve dayanışmanın daha da kuvvetlenmesi içindir. Üyeler siyaset, bürokrasi, eğitim, ekonomik ve sosyal alanlarda etkin ve para kaynaklarının başındaki kişilerden özenle seçilir ve davet edilir.
Rotary ve Lions gibi Masonik kulüpler dolaylı yollardan bir toplumu yönlendirmenin yolunu kilit kişileri kontrol altına alma olarak görür ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarını yaparlar. Bu tarz Masonik yapıların içerisinde asla normal bir ilkokul öğretmenini, alt kademeden bir devlet memurunu, ya da fabrika işçisini üye olarak göremezsiniz. Olan az sayıda istisna ise ya aileden ya da bir özelliğinden dolayı başarısı ile toplumda öne çıkmasında dolayı davet usulü içlerine aldıkları kişilerdir.
Kaynak ve Fotoğraflar: Çorlu 100. Yıl Rotary Kulübü
HABER MERKEZİ