Babaeski’nin Müsellim Köyü’nde, kadın çiftçilere yönelik gece eğitimleri farklı konu başlıkları ile devam ediyor. Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programına Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, kurum personeli ve kadın çiftçiler katıldı.
Gece eğitiminde değinilen ve sunumu gerçekleştirilen konu başlıkları şunlardır; kooperatifçilik, süt sağım hijyeni ve yaban mersini.
Kooperatif Nedir?
Birlikten kuvvet doğar. Kooperatifçilik ise birlikte iş yapma, birlikte çalışma, kısaca iş birliğidir. 1163 sayılı kooperatifler kanununun 1. maddesine göre kooperatifçiliğin tanımı; Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere kooperatif denir.
Kooperatiflerin Amacı Nedir?
Kooperatiflerin esas amacı; yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir. Yoksa amaç, şirketlerde olduğu gibi ekonomik faaliyetlerden kar elde etmek ve sermayeye maksimum düzeyde kar sağlamak değildir.
Kooperatifin Faydaları Nelerdir?
1-Kooperatifçilik ‘‘Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var, iki elin sesi var’’ atasözümüzde de belirtildiği gibi bir güç odağı ve iktisadi faaliyetler için bir baskı aracıdır.
2-Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacak işleri gerçekleştirilen mükemmel bir dayanışma kuruluşudur.
3-Kooperatifçilik gelir dağılımından zarar görenlerin, bu zararı etkisiz hale getirmede (dağıtımda) denge oluşturan bir teşekküldür.
Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçların en az gider ve maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabilmektedir. Diğer bir ifadeyle üretici ile tüketici arasındaki kademeler kooperatifler vasıtasıyla ya tamamen kalkmakta veya en aza inmektedir.
4-Kooperatifçilikle emek ve ürünün gerçek değerini bulması sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle kooperatifler fiyatın oluşmasında üreticinin zararlarının bertaraf edilmesinde bir sigorta görevi ifa eder.
5-Kooperatifler bencilliği önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Bu fonksiyonlarıyla kooperatifler insani ve ahlaki kuruluşlardır.
6-Kooperatifleşmeyle israf önlenir. Maliyet düşer, üretim artar ve verimlilik yükselir.
7-Kooperatifler birer demokrasi okuludur. Seçimle göreve gelip, seçimle görevden ayrılma sayesinde toplum ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verme, insana hizmet konusunda en güzel fırsatları veren kurumlardır.
8-Tüketici güvenilir, kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuşmuş olur.
9-Pazarda fiyatların aşırı derecede yükselmesine kooperatifler engel olur. Bu suretle tüketicinin korunmasına hizmet edilmiş olur.
10-İstihdam sağlanmasında kooperatifler büyük rol oynayabilir. Bütün ülkeyi kaplayacak tesisleri, fabrikaları, emtia depoları, satış mağazaları ve eğitim kurumları ile kooperatifler işsizliğe karşı düşünülecek çarelerin birisi, belki de en etkilisidir.
KOOPERATİFLERİN AİLE KALKINMASINDAKİ YERİ
Ekonomik yönden zayıf olan aileler sınırlı bütçeleri ile önemli ihtiyaçlarını karşılamak isterler. Kişisel çalışmaları onları başarısız kılabilir. Başarılı olabilmek için diğer insanlarla güç birliği yapmak zorundadırlar. Örneğin , orta gelirli bir aile kooperatife üye olursa çok daha uygun şartlarla ve kısa zamanda ev sahibi olabilir.
KOOPERATİFLERİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI
Kooperatif sayesinde kişiler, amaçlarını gerçekleştirecek şekilde emek ve sermayelerini birleştirerek büyük güç oluştururlar. Böylece çok mal ve hizmet üretirler.
Sütlerde sağım hijyeni
NEDEN SAĞIM HİJYENİ ÖNEMLİ?
Süt kalitesinin artırılması Sağım sonrası mikrobiyal bulaşmanın önlenmesi Mastitis başta olmak üzere salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi Tedavi masraflarının azaltılması ve hayvan kayıplarının önlenmesi Verim artışına katkıda bulunulması İnsan sağlığına katkıda bulunulması açısından önemlidir.
SAĞIM YERLERİ NASIL OLMALIDIR?
Bulaşmayı önleyecek yapıda. Temizlik ve dezenfeksiyonu kolay. Zemin yapısı düzgün havadar ve hijyenik. Atıkların kolay uzaklaşmasını sağlayacak şekilde olmalı.
KALİTELİ ÇİĞ SÜT NEDİR?
Sağlıklı bir hayvandan sağlıklı ve temiz koşullarda elde edilen kendine özgü renk, tat, yapı ve bileşime sahip, dışarıdan herhangi bir madde (su, soda) ilave edilmemiş bileşiminden herhangi bir madde (süt yağı) alınmamış süte denir.
Süt içerdiği kuru madde oranı, yağ oranı ve somatik hücre sayısına göre kalitesi belirlenmektedir.
SÜTÜMÜ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE NASIL MUHAFAZA EDERİM ?
Sağımdan sonra ahırın kokusunun süte geçmemesi için sütün en kısa sürede ahırdan çıkarılmasına dikkat edilmelidir.
Sağıldığı anda 37 C’ olan süt sıcaklığı 1 saat içerisinde +10°C’ye 2 saat içinde +4°C ye düşürülerek mikropların üremesi engellenmelidir.
(Uğur HALEP)
Gündem
Yayınlanma: 05 Aralık 2019 - 09:32
Müsellim'de gece eğitimleri devam ediyor
Babaeski’nin Müsellim Köyü’nde, kadın çiftçilere yönelik gece eğitimleri farklı konu başlıkları ile devam ediyor
Gündem
05 Aralık 2019 - 09:32
İlginizi Çekebilir