Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Zürfeddin Hacıoğlu: "Marteniçka, Türk Geleneğinin Köklerinden Biridir"
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Zürfeddin Hacıoğlu, Maretniçka geleneği hakkında yaptığı açıklamada, "Baharın gelişini müjdeleyen çok eski bir Türk geleneğidir. Daha önceden Orta Asya’da ağaçlara asılarak dilek dilenirmiş. Beyaz ve kırmızı renklerle baharı müjdeler. Atalarımız tarafından Balkanlara taşınmıştır. Balkan’da bu kültürel miras muhafaza edilmiştir. Bizim gibi Balkanlardan tekrar göç edenler de geleneğimizi bugün yaşatıyoruz. Balkanlara özgü değildir, Balkanlara bu geleneği getiren biz Türkleriz. Şamanizmden kalma bir gelenektir" ifadelerini kullandı.
Bu gelenek, kültürün önemli bir parçası olarak nitelendirilirken, Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Gülsüm Kaynaklar da bu tür etkinlikleri düzenleyerek Marteniçka geleneğinin unutulmamasını hedeflediklerini belirtti. Kaynaklar, "Bu gelenek, kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Dernek olarak amacımız, bu tür gelenekleri gelecek nesillere aktarmak, sürdürmektir" dedi.
Bu an gelenek, Türk kültürünün zengin mirası olarak Balkanlarda yaşatılmaya devam ederken, bu tür etkinliklerle köklerimize sahip çıkmanın yanı sıra, gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlıyor.
Bu renkli gelenek sadece insanlar arasında değil, doğayla da bütünleşir. Martenitsalar, meyve ağaçlarına, evlere ve hatta evcil hayvanlara bile takılır. Bu eşsiz ritüelde dilekler, yeni başlayan tarım yılının bereketli ve verimli olması için tutulur. Bulgarcada "Çestita Baba Marta!" tebriği, bu özel günlerde dile getirilen en anlamlı ifadelerden biridir.
Balkan kültürü olan renkli martenitsalar ve coşkulu tebriklerle dolu bir bahar ritüelini simgeliyor. Her yıl, bu gelenek sayesinde, sevgi ve dayanışma bağlarını güçlendirirken, doğayla da uyum içinde olduklarını hissediyorlar.GÜRKAN GÖREN