Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükünü azaltmak amacıyla belediyelere uyarı yazısı gönderdi. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale büyükşehir belediyeleri ile yerel yönetimlerin, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunu engellemek için ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini hızla kurmaları gerektiği vurgulandı. Bakanlık, 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nda yer alan bu tesislerin kurulumunun geciktiğine dikkat çekerek, bu durumun deniz kirliliğini artırdığına işaret etti.
Marmara Denizi’ndeki müsilajın en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilen azot ve fosfor kirliliği, kentsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanıyor. Eylem planına göre, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini 3 yıl içinde kurma zorunluluğu bulunuyor. Ancak, yapılan denetimlerde, 169 atık su tesisinden yalnızca 42 tanesinin gerekli iyileştirmeleri tamamladığı belirlendi. Bakanlık, bu sürecin hızlandırılması gerektiğini belirterek, yapılacak yatırımların ivedilikle tamamlanmasını talep etti.
Tekirdağ ve diğer Marmara kıyı illerindeki belediyeler için, müsilaj sorunuyla mücadelede atık su arıtma altyapısının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Çevre Bakanlığı, belediyelere gönderdiği yazıda, bu tesislerin kurulması için ayrılan kaynakların doğru şekilde kullanılmasını ve mevzuat süresinin sonuna yaklaşıldığına dikkat edilmesini istedi. Marmara Denizi'ndeki kirliliğin azaltılması, deniz sağlığının korunması ve müsilajın tekrar ortaya çıkmasının engellenmesi için bu adımların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Bakan Yardımcısı Fatma Varank, müsilajın üç ana sebebine dikkat çekti: deniz sıcaklığının yükselmesi, denizin durağanlaşması ve artan kirlilik. İlk iki etken iklim değişikliği ile doğrudan ilişkilendirilen sorunlar olup, bu konuda uyum sağlamak mümkün. Ancak, kirlilik kaynağı olan atıkların önlenmesi, özellikle belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini hayata geçirmeleriyle mümkün olacak. Bakanlık, bu konuda belediyelere daha sıkı denetimler ve yaptırımlar uygulayarak sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtti.
Fotoğraf: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Ali COŞGUN