Kırklareli'nin zengin mutfak kültürü, yerel tarım ürünleri ve hayvancılık sayesinde gelişmiştir. İl'in yemekleri, tarih boyunca burada yaşayan çeşitli toplulukların beslenme alışkanlıkları ve inançlarından etkilenmiştir. Yörede yetişen ürünler ve göçlerle gelen kültürel etkiler, Kırklareli mutfağını daha da zenginleştirmiştir.Kırklareli mutfağında hayvansal ürünler büyük önem taşır. Bu bölgede, hayvan kesiminden elde edilen et, süt, yoğurt, peynir, ekşimik gibi süt ürünleri, kümes hayvanlarından elde edilen et ve yumurtalar, yerel halkın maharetiyle çeşitli lezzetli yemeklere dönüştürülür. Özellikle düğünler ve özel günlerde bu ürünler sıklıkla kullanılır. Kırklareli'nin ünlü et yemekleri arasında yahni, et haşlama, tas kebabı, kuzu kapama, ciğer yahni ve ciğer tava bulunur. Ayrıca Kırklareli Köftesi de bölgenin özel lezzetlerinden biridir.
Kalın Kıyı Tarifi
Kırklareli’nin geleneksel yemeklerinden biri olan "Kalın Kıyı", özellikle özel günlerde sofraları süsler. İşte bu eşsiz yemeğin tarifi:Malzemeler:
- 1 paket pak maya
- 500 gr kıyma
- 1 yumurta
- Yoğurt
- Tuz
- Un
- Toz şeker
- Salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Su
Yapılışı:
- Mayayı, bir tutam toz şekerle ılık süt içinde çözün.
- Unun içine 1 yumurta, tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyin. Ilık sütle kulak memesi kıvamında hamur yoğurun ve üzerini örtüp dinlendirin.
- Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp kalınca yufkalar açın.
- İlk yufkayı tepsiye serin, diğer yufkaların üzerine ayçiçek yağı sürüp, tepsinin kenarlarına büzerek dizin. Son yufkayı tepsinin tamamına yayın. Yufkaların kabarması için bekletin.
- Bu arada, ince doğranmış soğanı kavurun. İçine kıyma ve salça ekleyin. Biraz su ekleyerek koyu kıvamda pişirin. Bir kaşık un sulandırarak ekleyip karıştırın.
- Hamurların üzerine yoğurt, yumurta ve yağ karışımı sürün.
- Kıyma karışımını tepsinin ortasına dökün ve önceden ısıtılmış fırında yufkalar kızarana kadar pişirin.
Fotoğraflar: Kırklareli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü
AYSUN ÜN