Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, işçilerin sağlığını korumak amacıyla Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi, Lüleburgaz Evrensekiz ve Büyükkarıştıran Organize Sanayi Bölgelerinde Kanser tarama programını planlıyor. Günümüzün önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan kanserle mücadele kapsamında yapılan bu plan, bölgedeki iş gücünün sağlığını korumayı ve kanserle mücadelede erken teşhisin önemini vurguluyor.
Toplumda kanser farkındalığını artırmayı ve Tarama programlarını teşvik etmeyi hedefleyen bu girişim, ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen meme, serviks ve kolorektal kanser taramalarını içeriyor.
Kadınlarda meme kanseri için aylık kendi kendine muayene, yılda bir klinik muayene ve 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi yapılacak. Serviks kanseri taramasında ise 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi uygulanacak. Kolorektal kanser taramasında ise 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılacak, ayrıca aynı yaş aralığında 10 yılda bir kolonoskopi gerçekleştirilecek.
Bu program, "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" prensibiyle çalışanların taramalara katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Özellikle organize sanayi bölgelerinde yoğun iş tempoları ve çalışma saatlerine bağlı olarak taramalara gelemeyen uygun yaş gruplarındaki çalışanların taranması ve erken teşhisle kanser hastalıklarının tedavi maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgelerinde 144 firma ve toplamda 8463 kadın ve 2237 erkeği taramayı hedefliyor. Bu çaba, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
GÜRKAN GÖREN