Kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri, soba, şofben ve baca gibi kaynaklardan kaynaklanan tehlikelerle önemli bir sağlık riski oluşturuyor. Özellikle alçak basınçlı havalarda ve lodoslu günlerde, zehirlenme vakalarının arttığı gözlemleniyor. Kırklareli Belediyesi, vatandaşları bu tehlikeye karşı uyarmak amacıyla önemli bilgiler paylaşıyor.
Kış aylarında en çok karşılaşılan tehlikelerden biri, soba kullanımındaki yanlışlıklar nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesidir. TSE belgeli sobaların kullanılması gerektiği, sobaların duvardan en az 1 metre, en fazla 1.5 metre uzakta yerleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, soba borusunun baca içine sokulmaması ve sobaların contalı, kapaklı ve sızdırmaz olması büyük önem taşıyor.
Kırklareli ve çevresinde, soba bacalarının her yıl düzenli olarak temizlenmesi gerektiği hatırlatılıyor. Tıkanmış ve kirli bacalar, karbonmonoksit gazının ev içerisine yayılmasına neden olabilir. Soba bacalarının, çatı üst seviyesinden en az bir metre yükseklikte olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, soba kurarken mümkün olan en az sayıda dirsek kullanılması gerektiği de önemle tavsiye ediliyor.
Özellikle lodoslu havalarda, soba kullanırken daha dikkatli olunması gerekiyor. Lodos, karbonmonoksit gazının evlere yayılmasına neden olabilen bir hava durumudur. Bu nedenle, yatmadan önce kömürlü sobaların mutlaka söndürülmesi gerektiği hatırlatılmakta. Ayrıca, sobaya fazla kömür eklenmesi, yakılmaması gereken maddelerin (naylon, plastik, paçavra) sobada yakılması gibi tehlikelerden kaçınılması gerektiği belirtiliyor.
Kırklareli Belediyesi, vatandaşların bu tür tehlikelerden korunabilmesi için gerekli tüm önlemleri almalarını ve kış aylarında soba kullanımında dikkatli olmalarını önemle rica ediyor.
Ali COŞGUN