İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Sn Tunç Soyer ve Slow Food Birliklerinin katılım sağladığı toplantıya Kent Konseyi Başkanı Sn. Ali Çakır Trakya’yı temsilen katıldı. 2020 yılında düzenlenmesi planlanan Terra Madre Türkiye etkinliği için bir araya gelen katılımcılar fikir alış-verişinde bulundu. Ali Çakır toplantının çok verimli geçtiğini, Kırklareli ve Trakya’da üreticileri için önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı. Terra Madre etkinliği için şu açıklamaları yaptı:
Terra Madre (Toprak Ana) Ağı Slow Food tarafından 2004 yılında kurulmuştur. Ağ, gıda üretiminin aktif üyelerini, dağıtım zincirlerini birleştirerek sürdürülebilir tarım, balıkçılık ve gıda üretimini yaymayı amaçlamaktadır. Terra Madre; küçük ölçekli çiftçileri, hayvan yetiştiricilerini, balıkçıları, gıda zanaatkârlarını, akademisyenleri, aşçıları, tüketicileri ve 160 ülkeden gençlik grubunu kapsayan bir ağdır. Aynı zamanda iki yılda bir yapılan küresel toplantıları, bölgesel-ulusal toplantılar, her yıl 10 Aralık uluslararası aksiyon günü ve gıda sistemi ile ilgili olan bütün uluslararası projelerle bağlantılı etkinlikler düzenlenmektedir.
Terra Madre pozitif küreselleşmeyi temsil eder. Tarımdaki endüstriyel girişime ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddedenlerin sesi olmuştur. Gıda toplulukları gıda üretiminin çevre ile uyumlu bir ilişkisi olması gerektiğini ilan ederek geleneksel uygulamaların kültürel ve bilimsel değerlerini destekler.
Dünya çapında tanınan, 2400 gıda topluluğundan oluşan bu ağ, iki senede bir yapılan küresel buluşmalar ve 2004’ten beri dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan bölgesel toplantılar sayesinde genişleyerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Bu toplantılar binlerce çiftçiye, balıkçıya, zanaatkâr gıda üreticisine ve şefe birçok konu hakkında tartışma, bilgilerini ve tecrübelerini paylaşma fırsatı sağlamış ve günlük işlerine ortak bir vizyonu paylaşan ulusal bir topluluğun pozitif enerjisiyle dönmelerine yardımcı olmuştur.
Slow Food tarafından kurulan Terra Madre Ağı, gıda topluluklarının kapasitelerini artırarak kaliteli, temiz gıda üretimini sağlamıştır. Halka iç içe çalışılarak, gıda üretiminin değişik yaklaşımlarının görünürlük kazanması ve bilgileri paylaşarak kurulan bu ağın güçlenmesi sağlanmıştır. Güney Amerika’dan bir grup akademisyenin ekolojik tarımı yaygınlaştırmaya çalışmasından, Ugandalı ve Kenyalı çiftçiler arasındaki takasa, ya da Kanada’daki küçük ölçekli çiftliklerin bisiklet turundan, Avustralya’daki bir gıda topluluğunun yerel bilgisine uzanan çeşitlilikteki örnekleri yücelten bu ağ sayesinde apayrı konular gündeme gelmekte ve sorunlara çözüm aranmaktadır. Yerel gıda kültürlerini korumak ve güçlendirmek için yapılan bu aktivitelerle beraber Terra Madre Ağı her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor.
Bu çerçevede 2020 yılında İzmir’de ilk defa Terra Madre Türkiye yapılacaktır. Bizde Kırklareli Kent Konseyi olarak orada yerimizi alacağız. (Erdoğan ŞENDİR)
Gündem
Yayınlanma: 23 Eylül 2019 - 09:33
İzmir'de Terra Madre Toplantısı
İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Sn Tunç Soyer ve Slow Food Birliklerinin katılım sağladığı toplantıya Kent Konseyi Başkanı Sn
Gündem
23 Eylül 2019 - 09:33
İlginizi Çekebilir