Bebekler ve çocuklar arasında sıkça görülen Göz tembelliği, erken dönemde tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda kalıcı görme kaybına neden olabilir. Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof. Dr. Dilek Erkan, bu durumun çocukluk döneminde görme duyusunun normal gelişiminin engellenmesiyle ortaya çıktığını belirtiyor. Göz Tembelliği genellikle tek gözde, nadiren her iki gözde görülen bir hastalık olup, tedavi edilmediğinde üç boyutlu görme yeteneğinin kaybı ve göz kayması gibi kalıcı sorunlara yol açabiliyor.
Göz tembelliğinin toplumda %2-4 oranında görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Erkan, görsel sistemin 10 yaşına kadar gelişim gösterdiğini ve bu süreçteki herhangi bir bozukluğun göz tembelliğiyle sonuçlanabileceğini vurguluyor. Bu nedenle, erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor.
Tedavi edilmeyen göz tembelliği durumlarında sağlam gözün kaybedilme riskinin arttığını söyleyen Prof. Dr. Erkan, özellikle kırma kusurları, şaşılık, görsel uyaran eksikliği gibi durumların göz tembelliğine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, prematüre doğum veya düşük doğum ağırlığının da risk faktörleri arasında yer aldığını ekliyor.
Görme bozukluklarının çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Prof. Dr. Erkan, sağlam gözlerin çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal gelişiminde kritik rol oynadığını vurguluyor. Bu nedenle, periyodik göz muayenelerinin önemine dikkat çekiyor ve çocuklarda göz problemlerinin erken tanısı için rutin muayenelerin gerekliliğine işaret ediyor.
Göz tembelliğinin tedavi sürecinde erken müdahalenin kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan, tedaviye uyumun önemine ve ailenin tedavi sürecine aktif katılımının başarı için hayati olduğuna değiniyor. Tedavinin genellikle kapatma yöntemiyle yapıldığını ve başarı oranının tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar yüksek olduğunu vurguluyor.
Tüm bebeklerin doğumdan itibaren göz muayenesinden geçmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan, erken tanının önemini vurgulayarak, göz tembelliğinin kalıcı sonuçlar doğurabileceği gerçeğine dikkat çekiyor.
AYSUN ÜN