Haber: Aydın BİLGİLİ
Mayıs ayının ilk haftası içine alan haftanın “Trafik Haftası” olarak kutlanması ile okullarda ki 3- 6 yaş arası çocuklara Trafik Güvenliği Eğitim seminerlerine Cumhuriyet İlkokulu ve Plevne İlkokulunda devam edildi.
Trafik Haftası dolayısı ile Babaeski İlçe Trafik Denetleme Büro Amirliği, Trafik Güvenliği Eğitim Seminerlerine Cumhuriyet İlkokulu Ana sınıfı ve Plevne İlkokulu Ana sınıflarında yaklaşık 50 öğrenciye,Trafik Tesci Büro Amirliği çalışanları ve 112 Hızır Acil Servis elemanları tarafından Trak haftası ve trafik kurallarının yanında Hızır Acil 112 hakında bilgiler verildi.
Cumhuriyet İlkokulu Ana sınıfı ve Plevne İlkokulu Ana sınıfında yaklaşık olarak 40 öğrenciye verilen Trafik Güvenliği Eğitim Seminerine , Babaeski Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amiri Yaşar Ekici, Trafik Polisileri Ahmet Duygun Hakan Zeybek ve 112 Hızır Acil Servis elemanlarından ATT Elemanları Semra Maden ve Hacer Burcu Sarı, araç sürücüsü Onur Nemli ve Ana sınıf öğretmenleri ve öğrencileri katıldılar.
Cumhuriyet İlkokulu ve Plevne İlkokulu Ana sınıflarında gerçekleştirilen eğitim seminerinde 3-6 yaş grubundaki yaklaşık 50 ana sınıfı öğrencisine Trafik Güvenliği Eğitimi seminerini Ahmet Duygun sundu. Duygun sunduğu Trafik Güvenliği Eğitim Seminerinde şunlara yer verdi; Çocuklar Mayıs ayının ilk haftası yurdumuzda Karayolları Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bugün burada sizlere bu konu hakkında sizlerinde yararına olacak bilgiler vermeye çalışacağım.
Bakın bugün sizlere sizin yapabileceğiniz , öncelikle trafikte zarar görmememiz için yaya olarak nerelerde yürümemiz gerektiği, nerelerde oyun oynamamız gerektiği, bisikletlerimize binerken nelere dikkat etmemiz gerektiği ve bisikletlerimize nerelerde binmemiz gerektiği konularında kısa bilgiler vermeye çalışacağım.
Bakın şimdi, burada bir çoğunuz okullarınıza servis araçlarınız ile gelip gidiyorsunuz. Peki, servis araçlarınızı beklerken yolun ortasında mı, yoksa kaldırımda mı bekliyoruz. İşte serviz araçlarımızı okula gelmek için beklerken mutlaka ama mutlaka yolun üzerinde değil, kaldırımın üzerinde bekleyeceğiz. Bunu yaparken de şayet yolun karşı tarafına geçerek bekleyecek isek bunu mutlaka trafik ışıklarının olduğu yerlerden, yaya geçitlerinin (alt geçit ve ya üst geçitler)olduğu yerlerden ya da trafik polisinin olduğu yerlerden geçerek okul servislerimizi beklemeliyiz.
Peki, bisikletlerimizi nerelerde kullanmamız gerekiyor. Bir kere şunu asla unutmamamız gerekir ve bisikletlerimizi araç trafiğine ayrılmış olan yerlerde yani arabaların kullandığı yollarda kesinlikle kullanmayacağız. Bisikletlerimizi parklarda ve bahçelerde ve bisikletler için ayrılmış yerlerde kullanmamız gerekiyor. Sizlerin yaşınız uygun olduğu için sadece bisiklet kullanmak durumundasınız. Bisikletlerimize binerken bile başımıza mutlaka kask takmak zorundayız. Sakın kask takmadan bisikletlerinize binmeyin. Şayet kask takmadan binecek olursanız düşerek başınızı bir yere çarpabilirsiniz ve yaralanabilirsiniz. Kask takıyor olsanız bile cadde ve sokaklarda bisiklet kullanmak yasaktır.
Okullarınıza gelirken servislerinize binerken de dikkat etmeniz gereken bazı kurallar da var. Örneğin servis araçlarınıza binerken mutlaka sıraya girip bineceksinişz. Servislere binerken bir birinizi itmeden bineceksiniz ve servislerden inerken de aynı şekilde sıra ile ineceksiniz ve asla bir birinizi itmeyeceksiniz. Sonra düşüp yaralanabilirsiniz. Karşıdan karşıya geçerken mutlaka yayalar için yeşil ışık yandıktan sonra ve yaya geçitlerinden geçeceksiniz.
Şayet anne ve babanız ile kendi aracınızla bir yere giderken mutlaka aracın arka koltuğuna oturacaksınız ve emniyet kemerinizi de takacaksınız. Bu emniyet kemerinizi servis araçlarınızda da mutlak takmak zorundasınız.
Yol kenarında yürürken bile annenizin ya da babanızın elinden tutarak yürüyeceksiniz ama asla yolun olduğu taraftan değil diğer taraftan yürümek durumundasınız. Yanı yol tarafından anne ya da babanız olmalıdır. Yani sizler evlerin ya da dükkanların olduğu tarafta yürüyeceksiniz.
Oyun alanlarımız ise; asla cadde ve sokaklar değil, oyun alanlarımızdır. Yani parklar ve bahçelerde oyun oynamalıyız. Şayet sokaklarda oynarsak bizlere araçlar çarparak yaralanmamıza veya ölmemize neden olabilir. Şayet bulunduğumuz yerde parklar yok ise bizim için en güvenli oyun alanımız okul bahçelerimizdir. Park yoksa oyunumuzu okul bahçesinde oynayacağız. Her hangi bir yere giderken yolun karşı tarafına geçebileceğimiz bir diğer yerler ise alt geçitler ve üst geçitler olmalıdır. Bakın çocuklar önemli bir konuda şu. Servislerinizde ve ya da başka bir araçtan indikten sonra asla o indiğiniz aracın önünden ya da arkasından karşıdan karşıya geçmeyin. Bu hem sizin için hem de araç sürücüsü için çok tehlikelidir. Şayet geçmeye kalktığınız zaman size bir araç çarpabilir ya da boyunuz küçük olduğu için indiğiniz aracının sürücüsü size göremeyebilir ve size çarpabilir. Onun için duran bir aracın önünden ya da arkasından asla karşıdan karşıya geçmeyin.
Trafik Polis memuru Ahmet Duygun’un sunumundan sonra 112 Hızır Acil servis görevlilerinden ATT uzmanı Semra Maden çocuklara Ambulans ve Ambulans Çeşitleri ve faydaları hakkında kısa bir sunum ve anlatımla bilgiler verdiler.
Okan Kaya tarafından yapılan bilgilendirmede öncelikle ambulansın ne olduğu tanıtılarak;Ambulas her hangi bir durum karşısında sabit ev telefonlarınızdan ya da cep telefonlarınızdan 112 numarayı aradığınızda gelip sizi alarak en yakın sağlık kuruluşuna götüren araçlardır. Yani ambulansa ulaşmak için kullanacağımız numara ise ki bunu hiç unutmayın 112dir.
Ambulansta kimler bulunur.
Ambulansların içinde çalışanlar ise Doktor, Sağlık memuru,kan işine bakan kişi yani parometik, Acil Tıp teknisyeni ve şoför görev yapmaktadır.
Hangi durumda ambulans isteyeceğiz.
Peki hangi durumda 112 numarayı arayıp ambulansın gelmesini isteyeceğiz. Öncelikle göğsümüzde bir ağrı varsa, nefes almakta zorluk çekiyorsak, bilincimizi kaybediyorsak, bir yerimizden çok fazla kan akıyorsa,zehirlendiysek, boğazımıza bir şey kaçınca, trafik kazasında yaralandıysak, şayet yüksek bir yerden düştüysek bu ve buna benzer durumlar başımıza geldiği zaman hemen 112 Hızır Acil Servisi arayıp ambulans isteyeceğiz.
112 yi aradığımızda nelere dikkat edeceğiz.
Öncelikle 112 yi aradığımızda karşımıza çıkan kişiye en doğru açık şekilde adresimizi vereceğiz.
Hastanın adı soyadı, erkek mi kadın mı olduğu,hastanın konuşup konuşmadığı,nefes alıp almadığı,şayet yaralı ise yaranın nerede ve nasıl olduğunu söylemeliyiz.
Ambulans gelene kadar neler yapmalıyız.
Şayet sokakta isek ambulans gelene kadar hastanın yanından ayrılmayacağız.
Hastanın durumunda bir değişiklik olursa 112 yi tekrar aramalıyız.
Hastanın yeri değişecek olursa yine 112 yi aramalıyız.
Ambulans gelince neler yapmalıyız.
Öncelikle sakin olacağız ve panik yapmayacağız.
Hastanın her hangi bir allerjisi varsa gelen sağlık ekibine mutlaka söylemeliyiz.
Sağlık ekipleri hastaya bakarken onlara müdehale etmemeliyiz.
Sağlık ekibinin bizden isteklerini yerine getirmeliyiz.
Ambulans çeşitleri nelerdir.
Bizleri en yakın sağlık kuruluşlarına taşıyan ambulans çeşitlerimiz ise;
1-Kara Ambulansı
2-Hava Ambulansı
3-Deniz Ambulansı
4-Kar Paletli Ambulans
Cumhuriyet İlkokulu Ana sınıfı ve Plevne İlkokulu Ana sınıflarında 3-6 yaş grubu Ana Sınıfı öğrencilerine verilen sunumdan ve bilgilendirmelerden sonra İlçe Trafik Tescil Büro Amirliği ve 112 Hızır Acil Ekibi öğrencilere çeşitli hediyeler verdikten sonra okul bahçesinde öğrencilere Ambulans ve Trafik Polis Aracı tanıtımı da yapıldı ve öğrencilerle toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Gündem
Yayınlanma: 10 Mayıs 2017 - 17:31
CUMHURİYET İLKOKULU VE PLEVNE İLKOKULU ANA SINIFLARINDA TRAFİK EĞİTİMİ
Haber: Aydın BİLGİLİ Mayıs ayının ilk haftası içine alan haftanın “Trafik Haftası” olarak kutlanması ile okullarda ki 3- 6 yaş arası çocuklara Trafik Güvenliği Eğitim seminerlerine Cumhuriyet İlkokulu
Gündem
10 Mayıs 2017 - 17:31
İlginizi Çekebilir