Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, aile yapısının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Ailenin toplumun temeli olduğunu belirten Erdoğan, özellikle gençlerin evlilik ve çocuk sahibi olma konusunda isteksizliğine dikkat çekti.
Konuşmasında neoliberal kültürün etkilerine değinen Erdoğan, bireyselleşmeyi teşvik eden yaşam tarzının aile kurma motivasyonunu zayıflattığını belirtti. Artık gençlerin 25, 30 hatta 35 yaşına gelmesine rağmen evlenmekten uzak durduğunu söyleyen Erdoğan, bu durumun toplumun geleceği açısından endişe verici olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin tercih ettiği 1+1 stüdyo dairelerin de bu sosyal dönüşümün somut bir göstergesi olduğunu belirterek, “Artık 4+1 veya 3+1 değil, küçük yaşam alanları tercih ediliyor. Çünkü gençler yalnız yaşamayı seçiyor. Bu da evlilik kurumunun zayıflamasına yol açıyor” dedi.
Konuşmasında Avrupa’nın azalan nüfusu karşısında göç politikalarına yöneldiğine dikkat çeken Erdoğan, benzer tehlikenin Türkiye’yi de beklediğini ifade etti. Sosyal medya ve diğer propaganda araçlarıyla yürütülen bireyci yaşam biçiminin, aile kurumunu doğrudan etkilediğini vurgulayan Erdoğan, bu konuda ortak bir toplumsal bilinç oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Fotoğraf: T.C. Cumhurbaşkanlığı
Ali COŞGUN