Kırklareli CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sunduğu soru önergesi öncesinde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, Kırklareli'nin doğal zenginliklerinin korunması için yapılan uluslararası anlaşmalara ve yatırımlara rağmen, bölgede yeni maden ocaklarının açılma planlarına tepki gösterdi.Gündoğdu'nun önergesi şu dört soruyu içeriyor:
- Farklı Zamanlarda Farklı Kararlar: Bakanlık tarafından, aynı firma ve aynı bölge için zaman zaman farklı kararlar verildiğine dikkat çeken Gündoğdu, bu durumun nedenini sordu. 30.01.2015 tarihinde, Kula Köyü mevkiindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın-gümüş madeni projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekliliği vurgulanmışken, 4 Nisan 2024 tarihinde aynı projenin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararıyla devam ettirilmesini sorguladı.
- Orman ve Arıcılık Koruma Alanları: Proje sahasının büyük bir kısmının meşe ormanları ve Trakya arısının koruma altında olduğu bölgelere denk geldiğini belirten Gündoğdu, bu durumun ÇED sürecine nasıl yansıdığını sordu. Ayrıca, bu proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının hangi bilimsel verilere dayandığını sorguladı.
- Su Kaynakları ve Tarımsal Kullanım: Altın-gümüş madeni sahasının, 12 köyün ve Kayalı Köy Barajı su kaynaklarının üzerinde yer aldığını belirten Gündoğdu, bu su kaynaklarının hem içme suyu hem de tarımsal sulama amacıyla kullanıldığını hatırlatarak, Bakanlık'nın proje sürecini neden hızlı bir şekilde sonlandırmadığını sordu.
- Siyanür Kullanımı ve Çevresel Yıkım: Projenin gerçekleşmesi durumunda, Kırklareli bölgesinde siyanür kullanımının yaratabileceği çevresel yıkımın sorumlusunun kim olacağına dair bir açıklama talep etti.