Camii Bilgilendirme Toplantısı...
Edirne Valisi Yunus Sezer’in teşrifleriyle “Trakya Üniversitesi Camii Bilgilendirme Toplantısı ve Ziyareti” etkinliği düzenlendi.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Edirne Valisi Yunus Sezer, İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Prof. Dr. Metin Aydoğdu, dekanlar, müdürler, il başkanları, STK temsilcileri, iş adamları ve hayırseverler katıldı.
Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Abdullah Giray tarafından okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abbas Yahya’nın ney taksiminin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu devlet üniversitesi olup da camisi bulunmayan tek üniversite olduklarının altını çizdiği konuşmasında “Trakya Üniversitesi Camii, üniversitenin kalbi diyebileceğimiz bir yerde, dört yıl önce temeli atıldı. Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicretinden sonra yaptırdığı ilk mescit Mescid-i Nebevi idi. Burada bir Ashab-ı Suffa vardı. Buradaki sahabeler İslam’ı yaymada çok önemli rol oynadılar. Bu mescit aynı zamanda yönetim merkeziydi, hayatın tam ortasındaydı. Sonra bu kültürü alan ecdadımız Edirne’de çok güzel bir örnek gösterdi bizlere. Bu da II. Bayezid Külliyesi’dir. Ortasında, kalbinde camisi var. Cami inancı, istikameti, ruhu temsil ediyor. Hemen yanında hastanesi var. Onun yanında medresesi var. Diğer yanında karın doyuracak bir imareti ile fodla fırını var. Tabhanesi var. Günümüze ulaşmayan hamamı, mehterhanesi, muvakkithanesi ve sıbyan mektebi var. Yani camiyi tam da hayatın ortasına koyarak, bir külliye mantığıyla düşünmüş ecdadımız. Buradan hareketle Üniversite camimiz de Tıp Fakültesinin karşısında, pozitif bilimlerin ve İlahiyat Fakültesinin hemen yanında, yurtların ve kütüphanenin yakınında, yani tam da üniversitenin kalbi dediğimiz bir yerde. Pek zor zamanlar geçirdik. COVİD salgını ve büyük bir deprem geçirdik. Ama çok şükür ana kubbesi oturdu. Sanki yokuş yukarı tırmanmış, zorluklar bitmiş, bundan sonra caminin inşaatı daha rahat ve hızlı bir şekilde ilerleyecekmiş hissi var bende. Bugün burada bir farkındalık oluşturmak ve bir çabanın var olduğunu göstermek istedik. Aynı zamanda hayırseverlere burada bir imkanın var olduğunu göstermek istedik. Sayın Valimiz bize sahip çıktılar. Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bizzat burada olması bize en büyük destek. Kendilerinin hem maddi hem de manevi desteklerini alıyoruz. Buraya gelip de bu toplantıya katılan bütün herkese şükranlarımı sunuyorum. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Trakya Üniversitesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Rasim Özgün, caminin inşa süreci hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Cami çalışmalarına 9360 metre karelik bir arasa alanı içerisinde 2700 metre kare net inşa alanıyla başladık. Bodrum kat, birinci kat ve mahfil katı olmak üzere toplam inşa alanı 6300 metre kare olacak. Bu zaman kadar çok sıkıntı ve zor günler geçerek bugünlere geldik. Çok şükür ki hiç borcumuz olmadan camiyi bu aşamaya getirdik.” diyerek kaba inşaatı biten caminin ince işçiliğinin başlayacağını, bundan sonraki maliyetleri hayırseverlerin katkılarıyla karşılayacaklarına inandığını ifade etti.
Edirne Valisi Yunus Sezer, toplantının hayırlara vesile olması temennisi ile başladığı konuşmasında, “Anadolu’nun nersine giderseniz gidin dilimize pelesenk olmuş bir duamız var. Bu, Allah’ım sen bizi vatansız, bayraksız ve ezansız bırakmadır. Çünkü bu toprakların harcı bu üç sözle yoğrulmuştur. Bir tarafında milli duygularımız, bir tarafında dini ve manevi duygularımız var. Bugün burada bir ara gelmemizin sebeplerinden bir tanesi minarelerimizin ezansız kalmaması adınadır. Bizler bu manevi duaya icabet etmek için buraya toplandık. Ben bu vesileyle, bu ulvi amaç için bir araya gelen sizleri tebrik ediyorum. 4 yıl önce başlamış olan süreç bu. Gördüğüm kadarıyla caminin harcında herkesin biraz katkısı var. Ben şuna inanırım. Allah herkese hayır yapmayı nasip etmez. Hayır da ancak nasiple olacak bir iştir. Dolayısıyla insanın çok zengin olması, çok varlıklı olması onun aynı zamanda bir hayırsever olması anlamına gelmez. İnsanın yaşantısı neyse onla da karşılık bulur. Biz ecdadımız bize neyi bırakmışsa, ona talibiz. O şekilde yaşamaya talibiz. İnşallah Allah bizi de öldükten sonra bununla sual eder. Dolasıyla buraya sizin gelmeniz bile çok önemli. Ayrıca Edirne’de üniversitemizin bir camisinin olmaması bizi üzüyor, hüzünlendiriyor. Bunu bir an önce tamamlamamız için elimizden gelen gayreti hep beraber göstermeliyiz. Hangi kapı çalınacaksa o kapıya beraber gidelim ve bir an önce camimizi bitirelim. Bu önemli işte bizim de bir katkımız, bir hayrımız olsun. Allah bize de bunu nasip etsin. Lütfen bu konuda hassas davranalım ve bunu içselleştirelim.” Dedi
Ayrıca Vali Sezer, iş insanlarımızın ve hayırseverlerin caminin yapımını üstleneceğine inandığını ifade ederek “20 kadar ilimizi aradık. Valilerimizden istirham ettik Cuma namazlarında yardım toplansın diye. 20 ilimizde toplanacak inşallah. 81 ilimizi bu şekilde tamamlayacağız. Onun dışında da tanıdığımız kim varsa onları da bu işe seferber etmek için ben kendim çalışacağım. Burada iş adamlarınız vardır, mal bu tür şeylere harcanınca eksilmez. Daha da bereketlenir, çoğalır. Dolayısıyla iş adamlarımızın da bu manada yardımlarını eksik etmemelerini istirham ediyoruz. Aynı zamanda tanıdıkları varsa, onları da bu yola seferber ederlerse çok memnun oluruz. Eksik kalan böyle hayır işlerimiz inşallah biz görev yaparken tamamlanır. Hep beraber gelip burada da duamızı ederiz, bu işe gönül koyan insanların ölmüşlerine de rahmet okuruz.” dedi.
ŞULE KAYRAK