T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim desteklerinde yeni bir dönemi başlatarak, çiftçilere yönelik önemli düzenlemeler getirdi. İlk kez üretim döneminden önce açıklanan ve üç yıllık olarak belirlenen bu destekler, 13 stratejik ürün ve 1 ürün grubunda planlı üretim sürecini kapsıyor.
Bu yeni dönemde, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçiler, temel desteklerden faydalanabilecek. Ürünler, temel girdi maliyetlerine göre kategorilere ayrılarak, her kategori için destek katsayıları belirlendi.
Temel desteklerde, mazot maliyetinin yüzde 50’si, gübre maliyetinin ise yüzde 25’i devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, planlamaya uygun ekim yapan çiftçilere ilave “Planlama Desteği” sağlanacak. Bu destekle, planlı üretim yapan çiftçilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanmış olacak.
Özellikle su kısıtı olan 11 ilin 52 ilçesinde belirlenen ürünleri eken çiftçilere, ilave destekler verilecek. Bu bölgelerde, planlı üretim ve münavebeye uygun ekim yapanların gübre maliyetinin yüzde 100’ü devlet tarafından karşılanacak. Böylece, su kaynaklarının etkin kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları teşvik edilecek.
Bakanlık ayrıca, üretim kalitesini artırmak için sertifikalı tohum, fidan, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi alanlarda Ürün Geliştirme Desteği’ni artırarak devam ettirecek. Milli tohumla üretim yapan çiftçiler, özellikle ayçiçeği, mısır, pamuk ve patates gibi ürünlerde ilave destek alacak.
Bu yeni destekler, Türkiye tarımının verimliliğini artırmayı ve çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmeyi hedefliyor.
Fotoğraf: Tarım ve Orman Bakanlığı
AYSUN ÜN