BİNALARDA mantolama YAPTIRMANIN FAYDALARI
Haber: Aydın BİLGİLİUzan zamandan beri Babaeski’de mantolama işi yapan Iğdır doğumlu Tuncer Oklu ben bu işi 1994 yılından beri mantolama işi yapıyorum. Bu mantolama işi tamamen ekip işidir ve ekipsiz asla yapılmaz. Bakın şuan benim kipte tam 11 kişi çalışıyoruz. Şu an Babaeski’de küçük bir işimiz var ve burada 4 eleman çalışıyoruz.İyi bir mantolama işi yapan bir kişi günde en fazla 15 me4tre kare iş yapabilir. Yapılan bu 15 metrekare işin içinde 12 kalem yapılması iş vardı.Mantolama işinde kullanılan malzemeler bölgelere kalınlık faklılıklar göstermektedir.
Bakın Trakya Bölgesinde kullanılan malzemelerin kalınlığı 5 cm, İstanbulda kullanılan malzemenin kalınlığı 3-4 cm, Doğu Anadolu Bölgesinde kullanılan malzemeler ise 7-8 cm olmak zorundadır.Mantolama yapılan köpükler içinde petrolün için çıkarılan son ham madde ve çok az miktarda da talaş vardır. Mantolama da kullanılan köpüklerin kalınlıkları şayet masraftan kaçınılmada yapılırsa yani 12 cm olursa evde hiçbir yakıt aracı kullanılmadan sadece bir ampul ve nefes ile oda sıcaklığı normal bir duruma geliyor.Mantolama işinde 1 metre kare işin maliyeti 52-53 Türk Lirası arasında değişmektedir. Bunun yanında bir de merdiven altı dediğimiz malzemeler var ki onun maliyeti de 38 lira civarında ve ömrü ise 1 ile 1,5 sene dolayındadır.Mantolama ustası Tuncer Oklu daha sonra mantolama hakkında şu bilgileri verdi; 1) Mantolama Enerji Tüketimini Azaltırİnsanların yasam kalitesinden ve konforundan ödün vermeden, enerji tasarrufu sağlamak için alınabilecek üç önlem vardır. Bunlar, yüksek verimli cihazların kullanılması, otomasyon sistemleri ve ısı yalıtımıdır. Bu üç önlem arasında ilk sırayı ise ısı yalıtımı alır. Etkin bir ısı yalıtımının yapılmadığı binalarda, enerji tüketimi çok fazladır. Hesaplamalar, etkin bir mantolama ile yapılarda ortalama yüzde %30-40 enerji tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor. Enerjinin verimli kullanılmaması, çevre kirliliğine neden olurken doğal yasamı da olumsuz etkiliyor.
2) Mantolama Çevrenin Korunmasına Katkı Sağlar Enerjinin etkin kullanımını sağlayacak ısı yalıtımı önlemleri, fosil yakıt tüketimini azaltarak, küresel ısınmaya yol açan sera gazı emisyonlarının azalmasında önemli bir rol oynayacaktır. Yanı sıra mantolama, yaz aylarında soğutma için kullanılan ve ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazlara duyulan ihtiyacı da azaltacaktır. Azalan enerji gereksinimi; elektrik ihtiyacını, dolayısıyla elektrik üretimini ve üretimde kullanılan fosil yakıt miktarını; böylelikle de gaz salınımını azaltmış olacaktır.
3) Mantolama Isıl Konfor Sağlar İç yüzey sıcaklıkları ile ortam sıcakları arasındaki farkı azaltmak için ısı yalıtımı gerekir. mantolama ile mekânın her noktasında homojen bir sıcaklık sağlanır ve hava akımları engellenir. Bu da hem konforlu hem de sağlıklı bir ortam sağlar.iç ortamda üretilen su buharı, yapılara zarar veren bir potansiyele sahiptir. Su buharı; basınç farkı nedeniyle ısı akımı ile aynı yönde hareket ederek yapı elemanının gözeneklerinden geçer ve dış ortama ulaşmaya çalışır. Su buharının yapı elemanı içerisindeki bu geçişi sırasında, doyma veya daha düşük sıcaklıkta bir yüzeyle temas etmesi durumunda buharın bir kısmı yoğuşarak su haline geçer. Yapı elemanları içerisinde birikerek yapıya ve konforumuza zarar verir. Yoğuşma iç yüzeyde veya yapı elemanları içine meydana gelebilir. Bu nedenle, yapı elemanları tasarlanırken mutlaka yoğuşma kontrolü yapılmalıdır.
4) Mantolama Sağlıklı Yasam Sunar Yaşanılan mekânlarda oluşan nemin, hastalıklarla ilişkisi bilinmektedir. Nemli ortamlar, mikroorganizmaların üremesi için uygun koşulları yaratır. Bu da ortamdaki havanın solunum yolları için zararlı hale gelmesine yol açar. Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu. özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır. Standartlara uygun olarak yapılmış mantolama, tüm bu sorunların oluşmasını önler. Bunun dışında aşırı fosil yakıtı tüketimi sonucu oluşan hava kirliliği insanları sağlık ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine de yol açıyor. Hava kirliliğinin nefes darlığı, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları ve zatürree gibi göğüs hastalıklarına yakalanma olarak kendini gösteren etkilerinin yanı sıra diğer psikolojik rahatsızlıkları tetiklediği de biliniyor. Mantolama uygulamaları ile ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerji miktarı daha az olacağından, hava kirliliği de azalacaktır.
5) Mantolama İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerini Azaltır Yukarıda ele aldığımız doğrudan yararlarının dışında mantolamanın, dolaylı birçok faydası vardır. Mantolama yapılan yeni binalarda ısınma için daha az enerji gerekeceğinden, kazan büyüklüğü, radyatör sayısı ve kalorifer tesisatının diğer ekipmanları daha az kullanılır. Radyatör sayısının ve dilimlerinin azalması, odaların kullanım alanını da artıracaktır. Mantolamanın yaygınlaşması bu alanda yatırımları artıracak ve bu da işsizliği azaltıcı bir gelişme olacaktır. Aynı zamanda yapılan mantolama, tesisatları korozyondan koruyarak ömrünü uzatacaktır.
6) Mantolama Malzemeleri Mantolama malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan yüksek ısıl dirence sahip özel malzemelerdir. Avrupa standartlarında ısı iletkenlik katsayıları 0,06-0,10 W/m K’nin altında olan malzemeler, ısı yalıtım malzemeleri olarak tanımlanır.Duvar (dolgu duvar, kolon kiriş), döşeme, çatı uygulamaları:_ Cam yünü [TS 901 / TS 901-1 EN 13162]_ Taş yünü, [TS 901/ TS 901-1 EN 13162]_ Genleştirilmiş polistiren (EPS) [TS 7316 EN 13163]_ Ekstrüde polistiren (XPS) [TS 11989 EN 13164]_ Poliüretan (PUR) [TS EN 13165]_ Fenol köpüğü [TS EN 13166]_ Cam köpüğü [TS EN 13167]_ Ahşap yünü levhalar [TS EN 13168]_ Genleştirilmiş perlit (EPB) [TS EN 13169]_ Genleştirilmiş mantar(ICB) [TS EN 13170]_ Ahşap lifli levhalar [TS EN 13171] HABER MERKEZİ