Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Memur-Sen tarafından düzenlenen “Uluslararası Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Kongresi”ne katıldı. 41 ülkeden 50 konfederasyon, 2 uluslararası örgüt ve 200 sendikacının katıldığı kongrede konuşan Işıkhan, dijital çağın emek ve sosyal adalet kavramlarını dönüştürdüğünü vurguladı.
Bakan Işıkhan, emek, üretim ve sosyal adaletin yalnızca ulusal değil, tüm insanlığın ortak değerleri olduğunu belirterek, Türkiye’nin son 23 yılda sosyal devlet anlayışını güçlendiren adımlar attığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde çalışma hayatında çözülmesi zor sorunların çözüldüğünü ve sendikaların bu süreçte en önemli paydaşlar olduğunu söyledi.
2002 yılında 650 bin olan sendikalı kamu personeli sayısının bugün 2.3 milyona ulaştığını kaydeden Işıkhan, kamuda sendikalaşma oranının da yüzde 75,2’ye yükseldiğini açıkladı. Toplu sözleşme hakkının anayasal güvenceye alınması, mali ve sosyal haklarda sağlanan iyileştirmeler ve başörtüsü yasağının kaldırılması gibi reformların altını çizdi.
Bazı uluslararası sendikal örgütlerin Türkiye’ye yönelik haksız değerlendirmeler yaptığını ifade eden Bakan Işıkhan, bu raporların kara propaganda niteliğinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin açık ve şeffaf bir çalışma sistemi olduğunu vurgulayan Işıkhan, Memur-Sen gibi sendikaların ülkenin demokratikleşme sürecine büyük katkılar sunduğunu söyledi.
Küresel ölçekte emek ve sosyal adaletin insanlığın ortak geleceği için taşıdığı öneme değinen Işıkhan, Türkiye’nin bu değerleri savunmaya devam edeceğini belirtti. Filistin ve Gazze'deki katliamları da anımsatan Işıkhan, insan hakları ve adaletin yeniden tesisine öncülük etmenin görevleri olduğunu söyledi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü de kutlayan Işıkhan, emeğin her daim yanında olacaklarını sözlerine ekledi.
Fotoğraf: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Ali COŞGUN