Haber: Aydın BİLGİLİ
Hükümet tarafından açıklanan bilgiye Nisan ayı içerisinde ödenecek Ayçiçeği ve Kanola prim destekleri hakkında görüştüğümüz Babaeski Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Arslan Gazetemize bir dizi açıklamalarda bulundu.
Arslan; Bölgemizde ki bitkisel üretimimizde üreticilerimizin, çiftçilerimizin beklediği en önemli destek ödemeleri bunlar” diyerek yaptığı açıklamada şunlara yer verdi;
destekleri 17-21 Mart 2017 Tarihinde İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından askıya çıkarılan Köy ve Mahalle Muhtarlıklarınca ilan edilen Hakediş İcmalleri hazırlanmış olup bizler Ziraat odası yönetim kurulu olarak çiftçilerimizin,üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için 17 Mart 2017 tarihine kadar üretmiş oldukları Ayçiçek ve Kanola faturalarını İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim etmelerini gerek basın yoluyla gerekse mesaj sistemiyle üyelerimize duyurmuştuk. Bölgemizdeki Bitkisel Üretimimizde Üreticilerimizin,çiftçilerimizin dört gözle beklediği en önemli destekleme olduğunu hepimiz biliyoruz.
2016 Üretim yılı Kanola prim desteği Kğ başına 0,60 TL olup Ayçiçeğinde ise Kğ başına 0,40 TL’dir Ayrıca Ayçiçeği üretiminde 2015 yılında uygulamaya giren 1 dekara 15 TL olan sözleşmeli üretim desteği 2016 üretim yılı için Kğ başına 0,06 TL olup prim desteği ve sözleşmeli üretim desteğini birleştirdiğimizde Ayçiçeğinde toplam Kğ başına 0,46 TL destek teşvik primi ödenecektir.
2017 Üretim yılı Kanola bitkisi 2016 yılı Eylül-Ekim aylarında ekilmiş olup bulunduğumuz şu günlerde hava ve iklim şartlarına göre üreticilerimiz,çiftçilerimiz Ayçiçek ekim hazırlıklarına başlamış olup Mart ayı sonu Nisan ayı başı itibariyle ekimle ilgili iş ve işlemlerini gerçekleştirmiş olacaklar. Bu gerçekleri göz önünde bulundurduğumuzda 2016 yılında ürettiğimiz,hasat ettiğimiz ürünlerimizin Bitkisel üretimdeki destek teşfik primlerinin 1 yıl geriden geldiğini görüyoruz.
Bu durum 2016 yılı son ayları itibariyle mazot,ilaç,tohum gibi girdilerde % 30 gübrede ise % 50 civarlarında fiyat artışlarından kaynaklı ödenecek olan destek teşfikprimlerininde aynı oranlarda azalmasına dolayısıyla Çiftçilerimizin cebine % 30-50 civarında daha az para girmesine sebebiyet vermektedir. Kısaca 2017 yılında üretilen hasat edilen ürünlerin Destek teşfik primlerinin en geç 2017 yılı sonuna kadar ödenmesi çiftçilerimizin mağduriyetini önleyeceği gibi yeniden sezona hazırlanmasına yarar ve katkı sağlayacaktır. 2016 üretim sezonu itibariyle Ayçiçek üreticisinin gerek sezonun kurak geçmesinden kaynaklı gerekse fiyat politikasından kaynaklı zor bir yıl geçirdiği aşikardır
Bu anlamda Ayçiçeği fiyatının beleirlenmesi noktasında 48 birim Kooperatif ortaklarından oluşan Trakya Birlik önemli bir örgütlü kuruluşumuzdur. Ancak son iki yıla baktığımızda yurtiçi piyasaları Borsaları, yurtdışı ithalat Dünya piyasalarını incelediğimizde Trakya Birlik yöneticilerinin açıklamış olduğu ön alım fiyatı kesin alım fiyatlarının yurtiçi fiyatlarından ithalatçı olduğumuz ülkelerin fiyatlarından aşağıda seyretmesinin nedenlerini anlamış değiliz.
2016 Ayçiçek üretim hasat sezonunda serbest piyasa borsalarda oluşan fiyatlar % 40 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,650 TL/Kğ civarlarında seyrediyorken Trakya Birlik yöneticilerinin 1,580 TL/Kğ ön alım fiyatı belirlemesi ve ardından 21,01,2017 tarihi itibariyle serbest piyasa borslarda Ayçiçek fiyatları 2 TL/Kğ gördüğünde kesin alım fiyatının 0,75 TL farkla toplamda 1,655 TL/Kğ olması üreticinin Ayçiçek üretimini arttırılmamasına ve güvenin azalmasına yol açmaktadır. Oysa’ki ülkemizde ortalama yılda 1 milyon 200 bin ton – 1 milyon 400 bin ton civarında Ayçiçek üretildiği bunun % 60’ı Trakyada üretilmesine rağmen iç piyasanın yağ ihtiyacının % 35 - % 40 ‘ını karşılamakta olup geri kalan % 60 ını yurtdışından ayçiçeği ve Ham yağ olarak karşılamaktayız.
Ayçiçeğinden olan yağ : Buğdaydan olan un kadar,pancardan olan şeker kadar stratejik bir ürünümüzdür.ayçiçeği ve yağ ithalatından kurtulmamız ,dövizimizin dışarıya gitmemesi için girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurarak oluşturulacak fiyat politikaları Ayçiçeği destek teşfik primlerinin günün koşulları şartlarına göre değerlendirilmesi,Buğdayda olduğu gibi Sertifikalı tohum desteği kapsama alınması Ayçiçek üreticimizin yüzünü güldüreceği gibi kazana Türk Çiftçisi kazanan Türk ekonomisi olacaktır.
Gündem
Yayınlanma: 31 Mart 2017 - 09:53
AYÇİÇEK ve KANOLA PRİM DESTEKLERİ NİSAN AYINDA ÖDENECEK
Haber: Aydın BİLGİLİ Hükümet tarafından açıklanan bilgiye Nisan ayı içerisinde ödenecek Ayçiçeği ve Kanola prim destekleri hakkında görüştüğümüz Babaeski Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Arsl
Gündem
31 Mart 2017 - 09:53
İlginizi Çekebilir