Aile Hekimi Kayıt ve Değişiklik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Aile hekimliği uygulaması, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve düzenli bir şekilde sunulabilmesi için her bireyin bir aile hekimine kayıtlı olmasını öngörüyor. Kişilerin sağlık geçmişini bilen, güven ilişkisi içinde olunan bir hekim aracılığıyla sağlık hizmeti almak, sağlık sorunlarının çözümünde büyük önem taşıyor.
Yeni Doğanlar ve Bebeklerin Kayıt İşlemleri:
Yeni doğanlar ve nüfusa henüz kayıtlı olmayan bebekler, annelerinin kayıtlı olduğu aile hekimine otomatik olarak kaydediliyor. Bu sayede bebeklerin sağlık takibi doğrudan annelerinin hekimi tarafından yapılabiliyor.
Aile Hekimi Seçim ve Değiştirme Hakkı:
Kişiler, ikamet ettikleri bölge sınırlaması olmaksızın, istedikleri aile hekimini seçme ve değiştirme hakkına sahip. Aile hekimi değişikliği, e-Devlet ve e-Nabız gibi dijital platformlar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ancak, zorunlu haller dışında aile hekimi üç aydan önce değiştirilemiyor.
Aile Hekimi Değişikliği Nasıl Yapılır?
Aile hekimi değişikliği e-Devlet ve e-Nabız üzerinden ayın 5'i ile 21'i arasında yapılabiliyor. Bu süreçte yapılan değişiklikler aynı gün gece 23:59’da, ayın 21’inden sonra yapılan değişiklikler ise bir sonraki ayın 5’inde gece 23:59’da gerçekleşiyor. Kayıtlı vatandaş sayısı 4.000’in üzerinde olan bir hekime geçiş yapılamıyor ve aynı üç aylık dönemde en fazla bir defa değişiklik yapılabiliyor.
Misafir Hasta Uygulaması:
Sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalan veya geçici süreyle Türkiye’de ikamet eden kişiler, ‘‘Misafir Hasta’’ uygulaması kapsamında, bulundukları yere en yakın aile hekiminden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Bu uygulama, özellikle tatil, seyahat veya geçici iş gibi sebeplerle farklı bir şehirde bulunan Kişiler için büyük kolaylık sağlıyor.
Yurtdışı Çıkışları ve Aile Hekimi Kayıtları:
Altı aydan kısa süreli yurtdışı çıkışları dışında, yurtdışına çıkış yapan kişilerin aile hekimi kayıtları siliniyor. Ancak, yurda döndüklerinde belge ve/veya kaynaklar ile tespit edilerek, en yakın ve nüfusu en düşük aile hekimine kayıt ediliyorlar.
Aile Hekimi Adres ve İletişim Bilgilerine Ulaşma:
Aile Sağlığı Merkezlerinin adres ve iletişim bilgilerine, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aile Sağlığı Merkezlerine ait internet sitelerinden ya da bulundukları ilçedeki Toplum Sağlığı Merkezi/İlçe Sağlık Müdürlüğünden ulaşılabilir.
Aile hekimi kayıt ve değişiklik işlemleri, vatandaşların sağlık hizmetlerine hızlı ve kolay erişimini sağlamak amacıyla sürekli olarak güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Bu işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilmek için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.
UMUT AL